LUNA MAI

Zilele Lacului Ursu

Lacul Ursu fiind simbolul orașului, se poate spune că viața economică a localității se concentrează în jurul lui.

Spre deosebire de celelalte lacuri, data formării acestui lac este cunoscută cu exactitate: dimineața zilei de 26 mai 1875. Ploaia torențială din aceea dimineață a dus la surparea terenului și la acumularea apei, iar de-a lungul timpului, la formarea lacului așa cum îl vedem astăzi.

Lacul Ursu este cunoscut ca fiind cel mai mare lac heliotermic (încălzit de razele solare) din Europa. După ce a luat naștere, lacul a devenit atracția zonei și în jurul acestuia a prins viață un renumit centru turistic și balneoclimateric.

După mai mult de 130 ani de la formarea lacului, orașul aniversează în fiecare an ziua de naștere a acestui miracol al naturii, serbare care a devenit principala sărbătoare al orașului. Cu ocazia acestei sărbători sunt organizate pe parcursul a trei zile programe culturale și de divertisment care asigură buna dispoziție a participanților. Aniversarea are loc în fiecare an, la sfârșitul lunii mai și contribuie la creșterea popularității Lacului Ursu din Sovata.

Zilele Lacului Ursu sunt organizate de Primăria Orașului Sovata, de obicei la ultimul sfârșit de săptămână a lunii mai.

lac

LUNA OCTOMBRIE

Festivalul Dovleacului

Se organizează din anul 2014, din inițiativa Primăriei Orașului și a Asociației de Turism Sovata, de obicei în jurul datei de 20 octombrie. Este un eveniment strâns legat de meșteșugurile tradiționale practicate în orașul și în zona Sovata.

Festivalul Dovleacului mobilizeaza aproape toate instituțiile, ONG-urile și pe locuitorii orașului deoarece programul festiv se derulează timp de 3 zile și este foarte variant, interesant, dând ocazie tuturor să participe în organizare. Cu această ocazie, o parte a stațiunii este decorată cu dovleci de toate tipurile și felurile, structurile turistice aflate de-a lungul aleii dovlecilor, își decorează terasele și intrările cu dovleci. Se pot vedea adevărate compoziții făcute din dovleac. Meșteșugarii colorează aleea dovlecilor cu produse artizanale, iar restaurantele pregătesc oferte speciale din dovleac. Nu lipsesc nici programele culturale și de divertisment, artiștii și grupurile de artiști asigură spectacole de muzică și dans pe scena montată în centrul stațiunii și decorată cu dovleci și cu alte decorațiuni legate de toamnă. De obicei, organizatorii achiziționează în jur de 1500 buc. de dovleac cu care este decorată stațiunea, iar cadrele de învățământ și copii din toate instituțiile de învățământ se implică în decorarea aleii. An după an, tot mai mulți turiști sosesc la Sovata să participe la acest eveniment.

 

 bike

Valori culturale, surse de dezvoltare

Valorile culturale locale au capacitatea de a constitui o bază reală și sustenabilă de dezvoltare permanenta. Incluse în circuitul turistic sub forma unui șir de manifestări, acestea contribuie la ridicarea nivelului ofertei turistice și a dezvoltării economice. Tipul de manifistări culturale publice dau valoare și evidențiează dezvoltările infrastructurale. Opinia publică a apreciat în mod pozitiv prin reacții de laudă și apreciere exprimate de către turiști, dar și de către localnici care s-au prezentat într-un număr mare la evenimentele organizate în cadrul proiectului.

Tradiția anilor precedenți în care marea majoritate a spectacolelor au fost sustinute de către ansambluri și grupuri locale a cerut o dezvoltare semnificativă a proiectului: au fost invitați un număr de 18 ansambluri, trupe, soliști și artiști. Toate acestea s-au realizat cu sprijinul oferit de catre Consiliul Județean Mureș.

Pe această cale dorim sa ne exprimăm recunostiinta acelor trupe și ansambluri locale care au depus eforturi semnificative ca pe timpul vacanțelor și concediilor să prezinte un șir lung de evenimente, spectacole de dansuri, prezentări, concerte, etc.

Multumirile noastre revin catre Ansamblul Ghiocelul din Sovata al Școlii Domokos Kazmer, Ansamblul Doina Hundorfului, Ansamblul Bekecs, Ansamblul Profesionist Mureșul- sectia romana si maghiara, trupelor si solistilor Etnic, Hora, Romancutze, Morosanu, Maria Olteanu, Felicia Gurau si Rustic, dar și alti interpreti straini.

Având o încredere într-o continuare de succes a proiectului îndreptăm atenția locuitorilor orașului la următorul eveniment tradițional dar de toamnă prezent la noi in localitate: Festivalul Dovleacului, ediția a V.-a.

Toata lumea este cu drag asteptata!

poza2poza6jpg

 

 

Curs valutar

Prognoza meteo

TRAFIC WEB

095346
Astazi
Ieri
Saptamana curenta
Saptamana trecuta
Luna curenta
Luna trecuta
Toate
6
501
604
94026
2377
3341
95346

Your IP: 18.232.147.215
2019-04-23 00:32

Prețuri carburanți

Pentru detalii privind prețul carburanților, vă invităm să accesați următoarele site-uri:

http://www.pretbenzina.ro/petrom - Benzinăria PETROM (Sovata Str. Principală Nr. 119, Tel. 0372 - 484 029)

http://www.pretbenzina.ro/mol - Benzinăria MOL (Sovata Str. Primăverii Nr. 58, Tel. 0265 - 570 739)

Prețul carburanților comercializate la Benzinăria Sora Sovata puteți afla la numărul de telefon: 0365082019, 0752040446, sau personal la adresa: Sovata Str. Praidului Nr. 38